Juni Moon - steuntje in de rug bij het studeren

Een steuntje in de rug bij het studeren

22-03-2016

Als scholier of student draaien je hersenen vaak overuren. Vooral als er belangrijke toetsen, tentamens of zelfs examens op het programma staan kan dit heel veel stress met zich meebrengen. Helaas functioneren je hersenen vaak niet meer optimaal onder invloed van zoveel stress. Hier enkele tips om het studeren zo leuk en effectief mogelijk te maken. 

1. Je hersenen nemen nieuwe kennis het beste op als je de lesstof op een leuke manier benaderd.
- Het is bijvoorbeeld moeilijk om het periodiek systeem uit je hoofd te leren, maar al veel makkelijker om alle Disney prinsessen te onthouden. Door saaie stof in je hoofd te koppelen aan dingen die je leuk vind, sla je het makkelijker op. Stel jezelf voor dat de scheikundige elementen prinsessen of zangeressen zouden zijn, en bepaal hoe ze er dan uit zouden zien. Op deze manier leggen je hersenen de informatie veel beter vast in het langetermijngeheugen. 

2. Door je hersenen af en toe een pauze te gunnen, blijven ze fit en slaan ze de lesstof ook veel beter op. Combineer de pauzes die je inlast met het herhalen van de lesstof om zo effectief mogelijk te studeren.
- Het beste is om de rust tussen herhalingen steeds iets langer te maken. Als je bijvoorbeeld Franse woordjes uit je hoofd moet leren, bestudeer ze dan een tijdje en neem dan 10 minuten pauze, bestudeer ze dan weer en neem daarna een half uur pauze, bestudeer ze dan weer en neem een uur pauze, enzovoort. Het is wetenschappelijk bewezen dat je zo je hersenen traint om de woordjes echt goed op te slaan. 

3. De energie van sommige mineralen kan een zeer positief effect hebben op de verschillende aspecten van het studeren. Zo zijn er mineralen die je meer gefocust maken, of juist het geheugen versterken. Met een van deze mineralen in de buurt gaat het studeren je veel gemakkelijker af. Hieronder vind je een handig overzicht van de ideale studiehulpjes onder de mineralen.

Focus
Je bent bezig om een hoofdstuk te leren voor het tentamen van morgen, maar na twee alinea’s kijkt even een momentje op Facebook. Anderhalf uur en dertien Youtube video’s verder schrik je opeens weer wakker en begin je weer aan het begin van het hoofdstuk.
Ben jij ook zo’n procastinator? Kun je je onmogelijk focussen op saaie lesstof? Deze mineralen helpen je je concentratievermogen te vergroten: FLUORIET, BERGKRISTALROOKKWARTS, ONYX

Geheugen
Even snel een pen uit de keukenla pakken om aantekeningen te maken, maar eenmaal in de keuken ben je vergeten waarvoor je naar de keuken liep. Heb jij ook het geheugen van een vergiet? Deze mineralen hebben een gunstig effect op het geheugen: CHALCEDOON, HOWLIET, ROZENKWARTS

Analytisch denken  
Heb jij ook moeite om complexe problemen op te lossen zoals bijvoorbeeld in de wiskunde veel voorkomen? Of vind je het moeilijk om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden? Dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het analytisch denken. Deze mineralen vergroten het intellectuele vermogen: ONYX

Communicatie
Heb je eigenlijk helemaal niet zoveel problemen met leren, maar vind je het doodeng om voor publiek te spreken, zoals bijvoorbeeld in een presentatie? Klap je helemaal dicht als de aandacht op jou gericht is? Deze mineralen helpen je met je zelfverzekerdheid en bij het communiceren: CHALCEDOON, LAPIS LAZULI